Γιώργος Τσανάκας

Όταν φτάνει να «φωνάξει» και ο Παράσχος...

Δεν έχει προκαλέσει ποτέ, ούτε ασχολείται με τη διαιτησία. Ούτε γίνεται ξαφνικά να μπήκε ένα τσιπάκι στο μυαλό του Γιώργου Παράσχου. Γράφει ο Γ. Τσανάκας.

Ο Απόλλων Σμύρνης δεν άντεξε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Λύγισε στο φινάλε, δεχόμενος δύο ίδια γκολ. Με δύο πέναλτι που υπέδειξε ο Τάσος Παπαπέτρου. Ο διαιτητής που στον Απόλλωνα Σμύρνης τα είχαν από το ματς με τον Ολυμπιακό προ μιας εβδομάδας για το γκολ του Χασάν και είδαν να... εμφανίζεται ξανά μπροστά τους.

Δεν μου αρέσει η κουβέντα για την διαιτησία, ούτε την προτιμώ. Αλλά όταν φτάνει σε σημείο ο τίμιος ο κυρ Γιώργος ο Παράσχος να μιλήσει για αυτή δημόσια, μάλλον τότε κάτι πάει στραβά. Ένας άνθρωπος που υπηρετεί για δεκαετίες το ελληνικό ποδόσφαιρο, μια ζωή χωρίς να προκαλέσει και χωρίς να κάνει υποτιμητικές δηλώσεις, ακόμη και όταν αδικούνταν από την διαιτησία. Δεν γούσταρε να ασχολείται με αυτή. Ε, δεν γίνεται ξαφνικά να μπήκε στο μυαλό του ένα... τσιπάκι και ξαφνικά να γίνει άλλος άνθρωπος από αυτόν που ξέρουν όλοι.

Η διαιτησία γενικότερα δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον Απόλλωνα. Το αντίθετο, μάλλον! Κανείς δεν θέλει στην Ελαφρά Ταξιαρχία να τους ευνοούν, αλλά μόνο να τους παίζουν στα ίσια. Ο Απόλλων Σμύρνης είναι ένας σύλλογος με 129 χρόνια ιστορίας, 9ος σε συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία. Ένας σύλλογος που «γεννήθηκε» στην Σμύρνη, που από το ξεκίνημα της ιστορίας του πέρασε δύσκολα και αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας για να... ζήσει. Ένας σύλλογος που ποτέ του δεν δημιουργήσε προβλήματα, ούτε κανείς μπορεί να του προσάψει κάτι το μεμπτό.

Στον Απόλλωνα βλέπουν τη διαιτησία να τους αντιμετωπίζει χωρίς σεβασμό. Και πάει στα... κομμάτια ο σεβασμός. Το χειρότερο από όλα είναι να υποτιμούν την προσπάθεια της ομάδας, των ποδοσφαιριστών που χύνουν τον ιδρώτα τους στο χορτάρι. Που έφτιαξαν μια ομάδα σε ένα μήνα, είχαν πόσα κρούσματα του κορωνοϊού, έχασαν τον καλύτερό τους στόπερ (σσ. Ράιλι) μετά από 30 λεπτά στην πρεμιέρα τους με την ΑΕΛ και προσπαθούν μέσα στο γήπεδο να πάρουν ό,τι μπορούν κόντρα σε κάθε αντίπαλο.

Ο Απόλλων δεν παίρνει και ούτε έχει πάρει μισό... σπόρο, φέτος. Για να είμαι σωστός, βασικά, η μόνη φορά που πήρε ένα σφύριγμα και κακώς ήταν στο περασμένο ματς με τον Παναθηναϊκό που δεν αποβλήθηκε ο Μπεντινέλι για τον αγκωνιά σε αντίπαλο. Και ούτε πρέπει να πάρει άλλο! Το θέμα είναι απλά να παίρνει ό,τι δικαιούται. Αυτό ζήτησε και ο Γιώργος ο Παράσχος. Ίση αντιμετώπιση. Πόσω μάλλον τώρα που το VAR έχει μπει στη ζωή του ποδοσφαίρου. Πάλι λάθη θα γίνονται, αφού άνθρωποι το χειρίζονται. Και τα λάθη μέσα στη ζωή είναι. Όχι, όμως, να γίνονται... μονόπαντα! Ούτε σε κανονική ροή αγώνα να μην παίρνει αυτά που πρέπει. Σήμερα, δύο καθαρά φάουλ σε Μπεντινέλι και Τσιλούλη στα όρια της περιοχής και δεξιά όπως έκανε επίθεση ο Απόλλων αλλά δεν δόθηκαν ποτέ. Ούτε και μία κάρτα στον Λύρατζη που... ξεχάστηκε στο τσεπάκι του Παπαπέτρου όταν ο Τσιλούλης εφορμούσε προς την αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι μόνο η σημερινή αντιμετώπιση, αλλά σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Όποιος αμφιβάλει, όποιος θεωρεί πως είναι αντικειμενικός, ας κάτσει να τα δει ξανά ένα-ένα.

Όταν αντίπαλοι σπρώχνουν, παίζουν με χέρια και με πόδια αλλά δεν τιμωρούνται και βλέπεις να... σφυρίζουν αδιάφορα, κάτι συμβαίνει. Στην Ελαφρά Ταξιαρχία, όμως, πρέπει να σταματήσουν να τα βάζουν άλλο με τη διαιτησία. Ας φωνάξουν, ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Πάντα με κόσμιο τρόπο. Εάν δουν το δέντρο, θα χάσουν το δάσος. Και ο Απόλλων με το ρόστερ που έχει, εφόσον βρει τις λύσεις μεσοεπιθετικά και αρχίσει να δημιουργεί και να σκοράρει περισσότερο, τότε θα αρχίσει να παίρνει βαθμούς και θα σωθεί. Αρκεί να μην τους... πιπιλιστεί το μυαλό και τα βάζουν μόνιμα με τη διαιτησία. Γιατί εκεί θα έχει χαθεί το παιχνίδι.

Ο Γιώργος Παράσχος δεν είναι άνθρωπος που θα μιλούσε ποτέ και χωρίς λόγο για διαιτησία. Ούτε θα δεχτεί από κανέναν να τον «αναγκάσει» να φωνάξει χωρίς να το θέλει. Έχει μάτια και βλέπει, ξέρει γιατί μιλάει. Ούτε κανένας χθεσινός είναι, ούτε κανένα... κορόιδο. Γι' αυτό κι εγώ θα ξαναπώ. Όταν φτάνει να «φωνάξει» και ο Παράσχος...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x